Les Plataformes en defensa de la Llei 39/2006 de promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència ens hem reunit avui a València, entre altres, per nomenar nou/a Coordinador/a de País Valencià. Antonio LLàcer Escriche, de la Plataforma de València, substituirà a Mari Carmen Prats Ruiz, de la Plataforma de l’Alcoià- Comtat, qui ha vingut fent aquesta tasca des de novembre de 2015. L’elecció s’ha produït per unanimitat de tots els assistents. Les Plataformes volem agrair a Mari Carmen l’esforç i la dedicació en aquests anys al front de la coordinació del País Valencià.
A la reunió també hem preparat els temes a tractar a la propera reunió amb la Conselleria de Polítiques Inclusives, fent especial menció a la necessitat de reduir les encara nombroses llistes d’espera a les tres províncies i que la Conselleria resolga els expedients de Responsabilitat Patrimonial que iniciarem ara ja fa un any.
També hem valorat els darrers canvis normatius que s’han produït amb la publicació del nou decret de Dependència (Decret 62/2017, de 19 de maig de 2017) i el fet que ara tot el procés de dependència es faça des dels Departaments de Serveis Socials Municipals. Al respecte, hem coincidit que cal seguir fent una tasca de supervisió i control perquè a tots els pobles i comarques es facen les oportunes valoracions de dependència i s’agilitzen els expedients, es contracte tot el personal per al qual els ajuntaments han rebut finançament des del govern autonòmic i es reduisquen els terminis d’atenció als departaments municipals que en molts casos estan col·lapsats i arriben a ser de varios mesos.
A més convidem a tota la ciutadania a participar a les Jornades de Dependència i Serveis Socials que es celebraran els dies 5 i 6 de març a la Universitat d’Alacant. En elles podrem comptar amb ponents com: la Directora General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència de la Generalitat, Mercè Martínez i Llopis; Natalia Vila Torres, Membre de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials d’Espanya i de l’Observatori Estatal de la Dependència; Francesc Xavier Uceda i Maza, Delegat del Consell per al Model Social Valencià i Sandra Casas Molina, advocada experta en Serveis Socials i Sistemes de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència.
En aquest sentit, tots els assistents hem deixat de palès el nostre compromís de seguir treballant conjuntament per construir un futur millor per a les persones en situació de Dependència. Al mateix temps, ens hem mostrat en tot moment ferms per reivindicar a l’actual govern del Partit Popular, al Congrès dels Diputats, que retire totes les retallades en drets i serveis que va establir Mariano Rajoy en 2012 i sense més demora procedisca al compliment i correcta aplicació de la Llei de Dependència.
“Totes i tots podem ser Dependents, no ho oblides, tu també”