NOTA DE PREMSA:

L’Associació Comarcal Somriures conclou el primer trimestre de l’any 2018 amb un grapat de gestions i reunions encaminades a la posada en marxa del projecte de connexió vital per als joves de la nostra comarca amb diversitat funcional.

A hores d’ara som ja unes 60 famílies de l’Alcoià-Comtat sòcies de SOMRIURES les que ens hem proposat fermament seguir amb la tasca encetada en 2017 de procurar als nostres fills i filles una vida més digna i feliç. Una xifra que va creixent dia a dia a mesura que els pares i mares van adonant-se de la falta total de recursos per a ells, una vegada finalitzen l’etapa escolar.

En aquests primers mesos de l’any hem fet diverses accions, com són:

Cada mes ens hem reunit la Junta de mares i pares per tramitar la formalització de la nostra Associació i concretar accions futures. Cal dir que estem d’enhorabona ja que en els últims dies hem rebut confirmació del registre oficial i per tant, ja estem legalment constituïts i registrats. En el mes de febrer ens vam reunir amb moltes de les entitats que ofereixen en estos moments algun tipus de servei a persones en situació de dependència i/o discapacitat de la nostra comarca. A la reunió van assistir les associacions: Somriu, Babilón, ACODIM, Centre Ocupacional San Pascual, ADIBI, ADAPNE, Luz y Vida i APADIS. Amb totes elles vam poder constatar la falta de places disponibles en tot tipus de serveis i ens vam comprometre a realitzar, en col·laboració amb elles, una graella dels recursos existents a la comarca accessible per a totes les famílies. De fet, el 20 de març vam mantenir una jornada de treball amb l’associació APADIS per visitar les seues instal·lacions a Villena i conèixer la seua experiència de més de 40 anys.

El 27 de febrer vam realitzar al CPEE “Tomás Llacer” d’Alcoi, la primera Assemblea ordinària, amb una gran assistència de familiars i usuaris. En ells vam establir el tipus de socis i quotes de l’associació, els representants de cada poble, les formes de comunicació interna i es va donar conter de la gestió econòmica. Cal assenyalar que Somriures ha aconseguit, en el poc temps que portem, les col·laboracions d’algunes entitats i persones a nivell particular com són: el pintor de Biar, Cristóbal Alcaraz, que ens ha donat un quadre que porta per nom “Aprendiendo a volar”, i les ajudes econòmiques d’un Rei Mag de Cocentaina i de la FPA Beniassent Cocentaina, que ens va fer entrega de la recaptació de la seua rifa nadalenca. També, els amics del projecte “Cumbres Sin Barreras”, Carlos i Rodri, han fet donació de dues cadires adaptades perquè puguen gaudir del senderisme de la muntanya xicons i xicones amb diversitat funcional.

A més, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ha inclòs al seu pressupost anual una ajuda econòmica perquè pugam contractar una persona que ens ajude a gestionar i coordinar el Projecte Somriures. Des que a meitat de l’any passat presentàrem als alcaldes, diputats i partits polítics de la nostra comarca la realitat tan angoixant que vivim els pares i mares de joves en situació de dependència i discapacitat, en veure que el seu projecte vital es truncarà quan abandonen els centres als 21 anys o, en el pitjor dels casos, al veure’ls a casa, sense possibilitat de donar una continuïtat a allò que hem anat conreant als centres educatius, teràpies, tallers, activitats lúdiques, companys i amics, etc., com poden comprovar no hem parat!

Una de les filosofies en les que es basa Somriures és l’experiència de treball amb suport de la veïna localitat d’Ontinyent, el Projecte Trèvol. Això ens va portar a reunir-nos el passat 16 de Març (gràcies al conveni subscrit per part de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat) amb la psicòloga de la Fundació NOVATERRA, que promou la integració sociolaboral de col·lectius en situació i/o risc d’exclusió social. Amb ells tenim pendent establir alguna mena de col·laboració perquè els joves de la nostra associació que ja es troben a casa, sense cap tipus de recurs, puguen entrar al món laboral. Per a esta tasca també volem concretar alguna jornada amb les empreses de la comarca, per assabentar-les de la importància de contar amb elles i ells a les seues empreses i informar-les dels avantatges no sols socials sinó també econòmics i fiscals. Aquest és un projecte que en breu ens agradaria explicar-li al Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i comptar amb la seua implicació i suport.

I a tot açò, cal sumar que avui dimecres, 11 d’abril, ens hem reunit en la Conselleria de Polítiques Inclusives amb el Director General de Diversitat Funcional, Antonio Raya. Li hem presentat formalment la nostra associació, li hem fet entrega de les dades dels socis actuals de Somriures, resumit per edats i graus de discapacitat i dependència i dels informes amb dades oficials facilitats pels dos CPEE, Tomàs Llacer d’Alcoi i Sanchis Banús d’Ibi. I li hem explicat la filosofia del nostre projecte: aconseguir uns recursos públics i dignes, que ara són del tot insuficients, mitjançant un projecte integrador, innovador, pioner i esperançador per procurar-los als nostre fills i filles una societat més justa, moderna i solidària que vetle pel seu benestar, la seua felicitat i la seua dignitat amb igualtat d’oportunitats que aquells que no viuen una situació de dependència o discapacitat.

L’Alcoià-El Comtat, 11 d’abril de 2018