El Dijous 05 de Març, a les 19:30 hores, el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica presentarem, a la Biblioteca Municipal de Cocentaina, el llibre de Vicent Àlvarez «Un temps i un País» editat per la Companyia Austro-Hongaresa de Vapors, dins de la seua col·lecció dedicada a la Memòria Històrica.

Vicent Àlvarez va nàixer a Xàtiva el 1941, va estudiar dret i va exercir d’advocat laboralista a les acaballes de la dictadura de Franco. Ha sigut durant vint-i cinc anys cap dels serveis jurídics de la Universitat de València, i col·labora habitualment amb diferents mitjans de comunicació valencians. Entre els anys 1998 i 2011 ha estat membre del Consell Valencià de Cultura.

L’obra que es presenta el dijous està formada per una selecció de textos, articles publicats en premsa, reflexions autobiogràfiques inèdites que fan un repàs als últims seixanta anys, des de la infantesa de l’autor a Xàtiva, passant pels seus estudis de dret a València i la seua incorporació a l’oposició antifranquista, trobant-se entre els fundadors del Partit Socialista Valencià, una opció política valencianista i d’esquerres molt influïda pel pensament de Joan Fuster. Va participar en la primera manifestació de l’u de maig després de la Guerra Civil. També fa referència al seu pas per altres organitzacions com el FLP, organitzacions obreristes com l’OICE i altres, totes elles vigilades i perseguides pel règim. El llibre de Vicent Àlvarez, a més fa referència a la Transició, als primers nou d’octubre després de la dictadura, i als debats que va suscitar la Constitució de 1978 i l’estatut d’autonomia del País Valencià.

Llegir aquest llibre és una forma molt interessant, de conèixer de primera mà un valuós testimoni sobre el nostre passat més recent, i sobre persones com Joan Fuster, Raimon, Vicent Ventura, i moltes més que van mantindre viva la lluita per la recuperació de la nostra llengua i van formar part de l’oposició a la dictadura de Franco.

Afortunadament, la dimensió social de la Memòria ja fa uns anys va estenent-se a Europa i termes com «memòria històrica» o «memòria col·lectiva» per referir-se a les actuacions polítiques encaminades a la recuperació d’esdeveniments del passat oblidats o voluntàriament ignorats en determinats contextos i situacions històriques van prenent forma cada vegada amb més força. Amb la presentació d’aquest llibre, com ja férem fa unes setmanes amb l’exposició d’obra gràfica original “Pintors de l’exili i la lluita”, que poden veure al Palau fins el 08 d’Abril, el Fòrum volem recuperar la Memòria Històrica i Democràtica a través de l’Art i la Cultura.

A l’acte intervindran, Vicent Àlvarez, autor del llibre i Àlex Barber, professor de l’IES Pare Arques de Cocentaina i membre del Fòrum.