És finançat per les Ajudes a Municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea – NextGenerationEU.

 plano sensors complet

Tal i es va anunciar en explicar el projecte de Baixes Emissions de la nostra ciutat, s’instal·larà de la zona de baixes emissions un sistema de sensòrica ambiental per a controlar l’evolució dels diferents contaminants i el compliment de la normativa ambiental. Les dades, com ja succeeix, podran consultar-se en temps real.

El pressupost base de licitació per a la contractació del subministrament i instal·lació de sensors ambientals i acústics i el seu sistema de control en el nucli urbà d’Alcoi amb els impostos inclosos és de 38.720 euros, dels quals 28.800 seran finançats per les Ajudes a Municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea – NextGenerationEU (Està informació és pública i està en el perfil del contractant del consistori). S’han presentat tres empreses i en aquests moments està en marxa el procés d’adjudicació per part del personal tècnic de l’Ajuntament. Una vegada s’adjudique el contracte, el termini màxim estimat per a la posada en marxa del sistema és de dos mesos.

Les subvencions que rep l’Ajuntament són per a projectes concrets als quals s’ha presentat, han d’adaptar-se a una línia estratègica i no poden dedicar-se a cap altra cosa. En aquest cas, dins de la zona de baixes emissions es considera necessària la implantació d’un sistema de sensórica ambiental que permeta realitzar el seguiment de l’evolució dels diferents contaminants i compliment dels llindars fixats per a cadascun d’ells en la normativa ambiental. Per aquest motiu es precisa l’adquisició d’un conjunt de sensors i pantalles que permeten el seu seguiment.

Segons indica el plec de condicions, redactat el personal tècnic de l’Ajuntament, el contracte consisteix en el subministrament i instal·lació de 6 sensors ambientals, 6 sensors acústics i 4 pantalles de videowall de 55” amb el suport a paret de les mateixes per al seguiment dels indicadors que proporcione tota la sensórica.

El plec també indica que tots aquests dispositius han d’enviar les dades a través de la xarxa LoRaWAN municipal cada 10-15 minuts perquè així la ciutadania puga consultar-ho en temps real, tal com ja es pot fer amb els punts actuals: . Actualment hi ha 5 sensors de qualitat de l’aire i partícules situats en el Cantó el Pinyó, País Valencià, Oliver, Juan Gil Albert i Poliesportiu Caramanxel Juan Agudo Garat. De so hi ha dos sensors i estan en la plaça de Dins i País Valencià. Els 6 sensors nous s’instal·laran en tres zones dins de l’àmbit de la conversió en zona de vianants: els carrers Casa Blanca, Sant Jaume, i també en l’IVAM CADA Alcoi. Els altres tres estaran en El Camí, La Rosaleda i Espronceda.

“Tal com ja vam anunciar, en una zona de baixes emissions és necessari tindre un control amb sensors ambientals que ens permeten actuar segons el registre de les dades aportades. És una actuació més per a tindre una ciutat que redueix les emissions i aposta per la mobilitat sostenible i saludable. Com ja succeeix en l’actualitat les dades es podran visualitzar en temps real, demostrant una total transparència”, conclou el vicealcalde, Jordi Martínez.