MILES DE ALCOYANOS DISFRUTAN DE UNA ROMERÍA SOLEADA
19 septiembre, 20162º MERCADO GASTRONÓMADA EN LA PLAZA AL AZRAQ
20 septiembre, 2016Artícle de José Antonio Tomás Andrés
És un fet evident la relació que hi ha entre el nostre estat de salut i la dieta que consumim. Però per a centrar-nos i desenvolupar aquest tema, l’hem de plantejar íntegrament i en la seua totalitat.
Quan naixem ja som portadors d’almenys el 50% de les malalties que desenvoluparem al llarg de la nostra vida; és el que s’anomena genotip, on està contingut el conjunt genètic d’un organisme.
Després, com a resultat de la interacció del genotip amb el medi ambient, anirà formant-se el fenotip, que és precisament això, la suma del genotip més el medi ambient, on entraria l’alimentació que rebem tots els dies, que va conformant la nostra salut, tenint sempre present que el cos humà és una unitat psicosomàtica, és a dir, té aspectes psíquics i somàtics i/o biològics, raó per la qual a més d’una alimentació sana, és de molta importància rebre un tractament harmònic i afectuós, sobretot, en la infància.
Com que cada organisme té uns punts forts i uns de febles, també és important saber les debilitats de cadascú per a actuar-hi consegüentment. Per posar un exemple: si tenim altes xifres de colesterol, hem de prendre aliments pobres en aquesta substància, perquè altrament ens pot apujar massa i, quasi sense adonar-nos-en, anirem forjant l’arteriosclerosi amb tots els riscs que hi comporta. Per això haurem de ser selectius a l’hora d’omplir la cistella de la compra, amb vista a la nostra longevitat.
La dieta mediterrània és una de les més ideals per a tots, ja que ja fa anys que s’ha demostrat que les malalties cardiovasculars en els països de la ribera del Mediterrani són les més baixes d’Europa. Convindrà una baixa ingesta de greixos d’origen animal, a favor dels de peix, rics en omega-3, als quals afegirem: oli d’oliva, llegums, verdures i fruita fresca, a més d’arròs, pasta i cereals.
Que quede clar que uns hàbits alimentaris correctes milloraran la nostra qualitat de vida, per això hem d’aprendre, si cal, a canviar els productes que ens apeteixen pels que ens convenen encara que, de vegades, resulte bastant dur. Si nosaltres no som capaços de trobar els aliments més idonis, haurem de buscar l’ajuda de l’especialista. Tot per tenir una vida més sana i saludable.
José Antonio Tomás Andrés



