L’obra de consolidació de les fàbriques de primera aigua, xarxa hidràulica i brollador del Molinar és finançada al 100% per la Generalitat Valenciana. L’Ajuntament ha aconseguit més d’1,5 milions d’euros per a la rehabilitació d’aquest espai

Ja han començat les obres de consolidació de les fàbriques de primera aigua, xarxa hidràulica i brollador del Conjunt industrial del Molinar d’Alcoi, àrea declarada BIC, amb immobles amb categoria de Béns de Rellevància Local amb la categoria de Conjunt Històric el 3 de juny de 2005.
L’obra va ser adjudicada per la Generalitat a Cantó Obras S.L. per un import total de 305.197,27 euros, sent el termini d’execució de 315 dies. Les actuacions són finançades al 100% per la Generalitat Valenciana i són les recollides en el projecte encarregat per l’Ajuntament d’Alcoi i redactat per l’Arquitecte Ciro Manuel Vidal Climent.
Respecte de l’actuació sobre la xarxa hidràulica, el projecte contempla la construcció d’un primer assut amb diverses comportes per a permetre el flux normal d’aigua en l’època de pluges, així com la reconstrucció del tram de séquia després del divisor de cabal. També es retorna al pont la seua condició d’aqüeducte perquè es restitueixen les pedres que delimitaven el curs de l’aigua, tot això sense impedir el pas de persones que ara permet. En la séquia es refan dos punts actualment perforats en el tram que alimenta el Molí Nou del Ferro.
L’actuació sobre Molí Nou del Ferro, a causa de la gran volumetria de l’edifici original no té cabuda una reconstrucció completa d’aquest. El projecte de consolidació se centra en les testeres Nord i Sud, ja que són els cossos que han conservat l’altura original a causa de la fortalesa de les cantonades construïdes amb carreu.
La consolidació prevista en el Molí Vell, vindrà referida al desenrunament, reconstrucció de voltes i reforç de nivell de voltes i de murs perimetrals.
D’altra banda, les obres de Rehabilitació de la fàbrica de Els Solers i consolidació de les fàbriques de primera aigua del Molinar seran sufragues íntegrament per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través dels pressupostos participatius de la Generalitat disposarà amb una dotació econòmica de 940.000 euros. Pel que respecta a la museïtzació, executable amb posterioritat a la rehabilitació de l’immoble i l’accessibilitat es duran a terme dins del Pla de Sostenibilitat Turística d’Alcoi, finançat igualment al 100% per Fons Europeus, per al que es destinaran prop de 225.000 euros. Aquests Fons també contemplen una intervenció per a consolidar les restes existents del Molí del Tort, amb una inversió de 87.000 euros i una connexió ‘ciclopeatonal’ amb el Molinar en l’accés sud de la ciutat valorat en 1,8 milions d’euros.
“La consolidació i rehabilitació del BIC del Molinar, que donarà la rellevància que li correspon tant al paratge com a l’arqueologia industrial testimoni de l’origen industrial, és una prioritat del nostre govern. Fa anys estem treballant en aquest sentit, i els projectes ja comencen a fer-se realitat. Hem aconseguit el finançament íntegre de tots els projectes per diferents administracions, més d’un milió i mig d’euros al qual podem sumar quasi dos per a la urbanització des de l’accés sud de la ciutat”, ha destacat la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.