El president del Fòrum Àlex Barber, va donar la benvinguda als assistents a l’acte i va donar pas a Àngel Beneitó i Paco Blay, perquè inauguraren l’exposició. En el vestíbul de l’entrada està exposada l’exposició fins al 9 octubre de Paco Aura» L’últim deportat a Mauthausen» i que Àngel Beneitò i Paco Blay, van explicar i destacar, el sofriment i el que van patiment, els deportats Alcoians i de les nostres comarques, per què a Paco Aura sempre li agradava parlar en plural i sempre quan Ell parlava pronunciava als seus companys, els que no van poder resistir els tractes i barbàries inhumanes, Ell sempre deia que va ser un més i que va sobreviure per sort. També va ser uns dels portaveus d’explicar la barbàrie inhumana que van passar als camps de concentració nazis en prendre el compromís d’explicar-ho, als IES i a la ciutadania en general, és el que va fer fins que va poder.


En la sala de butaques i una interessant participació i amb les paraules de benvinguda de Gabriel Tomàs, l’agraïment a Àngel Beneitó i Paco Blay per les paraules i ressaltar la persona de Paco Aura Boronat, i les resta que patiren l’extermini nazi, anomenant a les tres víctimes de Muro, Joaquin Calatayud, Vicente Tomas i Antonio Carbones, que aviat es realitzés un reconeixement, col·locant les Rajoletes de «Construint Memòria» de la GVA. Donar les gràcies a Felipe Megias per desplaçar-se a Muro a donar-nos la conferència «Albatera un lloc de repressió en el context de la Guerra Civil 1937-1939», el treball que com a arqueòleg està realitzant a Albatera, afirmant que el franquisme i la seua repressió, a Espanya també hi va haver camps de concentració. Gràcies de part de poble de Muro a la feina tan necessària del Fòrum.

Les paraules del president del Fòrum Àlex Barber, presentant Felipe Mejias i els treballs tan interessants que estan realitzant a Albatera perquè els historiadors investiguen i traslladen a la ciutadania la història del que es va ser als camps de concentració franquistes que els ho van destruir tot per no deixar empremtes. Felipe Mejias arqueòleg, amb les seues paraules ens introdueix dins del camp d’Albatera que va ser creat per la II República per als presos de guerra i que franquisme en véncer la guerra el transformaren en camp de concentració i que en els pocs mesos que va durar, té una història que anem traient-la pas a pas, per això la necessitat de l’Arqueologia per poder tenir més informació per què va ser destruït totalment, els assistents estaven interessats perquè petits objectes que semblen insignificants donen una informació necessària per a continuar treballant per a conéixer tota la història d’Albatera.