Fundación Mutua Levante inaugurará el dijous 8 de setembre a les 19’00 h l’exposició ‘Laporta Polifacètic’ al voltant de la Fira Modernista 2022. Una exposició que compta amb la col·laboració del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), l’Ajuntament d’Alcoi i està produïda per Fundación Mutua Levante.  

LAPORTA POLIFACÈTIC, UNA EXPOSICIÓ BIOGRÀFICA


Amb motiu de la Fira Modernista d’Alcoi 2022, dedicada a la figura de Francisco Laporta Valor (1849-1914), i de forma complementària a la primera antologia pictòrica que se li ha dedicat, organitzada en La Capella de l’Antic Asil per l’Ajuntament d’Alcoi, des de Fundació Mutua Levante, i amb la col·laboració del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), s’ha considerat adient plantejar-ne una altra exposició que se centre en la seua fascinant biografia.
Tot i ser conegut fonamentalment com a pintor, en realitat Laporta es va dedicar a les més diverses ocupacions. Va estudiar a l’Escola Especial de Pintura de Madrid, i allí va començar a treballar com a gravador per a les principals capçaleres de la capital, juntament amb el seu germà Enrique, i també com a litògraf en Alcoi en societat amb Camilo Albors. El seu vessant tècnic, heretat de son pare, Francisco Laporta Tort, el va portar a experimentar amb una nova tècnica, el fotogravat, i fins i tot la va patentar a Espanya i a França. De forma paral·lela, el seu esperit inquiet li va permetre crear un dels primers gabinets fotogràfics en la seua ciutat natal, origen d’una nissaga de fotògrafs, els Laporta, que continuaria un cosí germà i els seus nebots.
No obstant això, al haver format una família juntament amb Rosa Gisbert Calatayud, el nostre protagonista necessitava uns ingressos fixes, el que el va impulsar a opositar a la recentment creada Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, on guanyaria la plaça de professor de Dibuix. Tampoc deixaria mai de costat la tradició industrial paperera familiar, que ara havia consolidat el seu germà José Laporta entre Banyeres i Alcoi. Paco es dedicarà a crear diversos dissenys de marca de paper de fumar, així com algunes invencions, que patentarà, i que li permetran gestionar un taller per a pintar papers decoratius.
Per a conéixer aquests i altres aspectes del nostre biografiat, com els de decorador, dissenyador fester o polític, a més de diverses anècdotes, us recomanem la visita a l’exposició “Laporta Polifacètic”, que s’inaugurarà el dijous 8 de setembre, a les 19 h en la Fundació Mutua Levante, i que estarà disponible fins al dia 30 del mateix mes.

Elisa Beneyto Gómez
Lluís Vidal Pérez