La Generalitat proposa també un servei per a la formació en la realització de projectes de participació ciutadana i foment de l’associacionisme.

El Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Alcoi segueix la seua programació dins de l’Escola de Participació. Ofereix cursos per a les entitats veïnals amb la temàtica que els va proposar perquè la pogueren triar la que consideraren més adient.

El curs més immediat és el de ‘Xarxes socials 1 – Teoria’. La formació està prevista per al dijous 19 de maig en horari de 17 a 20 h en la seu de l’Associació Veïnal Zona Nord, situada en C/ Sant Joan Bosco, 20. Els objectius que es tractaran en la formació són: Conéixer les diferents xarxes socials que existeixen en l’actualitat, saber triar la plataforma més adequada segons el perfil de cada associació, aprendre a usar les diferents xarxes socials i determinar estratègies de comunicació. El curs tindrà una part pràctica que es desenvoluparà en l’Aula informàtica del Centre Social de la Zona Nord el 9 de juny en el mateix horari.

Després de l’estiu seguirà la formació a l’Associació Veïnal de Batoi, concretament els dimecres 7, 14, 21 i 28 de setembre on faran la continuació de la formació realitzada en setembre de 202: Participació interassociativa – Fer xarxa.

L’Escola de Participació ja ha dut a terme dos cursos en 2022, el primer amb el títol Informàtica bàsica per al tractament d’assumptes bancaris – Banca en línia. La formació es va realitzar el dimarts 5 d’abril de 17.30 a 20 h en la seu de l’Associació veïnal Batoi, situada al carrer Carrascar, 5. Van tractar temes com: actualitzar els coneixements d’informàtica bancaria, conéixer els diferents tipus d’utilitats bancàries, aprendre la multitud de possibilitats que ofereixen les diferents utilitats (web, app…) i descobrir noves formes de gestionar els assumptes bancaris. Van participar un total de 14 persones de quatre associacions veïnals diferents.

El segon curs es va desenvolupar el el dijous 5 de maig en horari de 17 a 20 h en la seu de l’Associació Veïnal Santa Rosa – La Mistera, situada en Plaça Centenari, baixos (local 19). Sota el títol ‘Obtenció de certificats digitals, tramitació de documents i presentació telemàtica’ van tractar diferents temes com obtenir els certificats digitals, aprendre de manera pràctica a utilitzar els certificats digitals, conéixer com fer tràmits amb l’administració pública i propiciar una millor comunicació amb l’administració pública. Van prendre part un total de 10 persones de sis associacions veïnals diferents.

PROJECTE DE LA GENERALITAT VALENCIANA

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica organitza, a través de la Direcció General de Participació Ciutadana, un servei pilot per a la formació de les entitats ciutadanes i les entitats locals de la Comunitat Valenciana en la realització de projectes de participació ciutadana i foment de l’associacionisme.

Aquests cursos contenen, d’una banda, formació en els processos més importants de la vida d’una associació i, per una altra, formació per al desenvolupament de projectes de participació ciutadana i foment de l’associacionisme.

Les accions formatives es realitzaran en la modalitat telepresencial, mitjançant el sistema de classes virtuals, per videoconferència, des del dia 9 de maig fins al dia 18 de novembre (excepte el mes d’agost). Tots els cursos s’impartiran durant cada setmana, en horaris de matí i de vesprada, de dilluns a dijous. Els divendres es prestarà servei de tutoria durant dues hores.

Així mateix, s’ha elaborat una Guia Formativa Bàsica en matèria d’associacionisme i participació ciutadana, amb el contingut de totes les accions formatives que s’impartiran en el curs, així com altres recursos addicionals que pogueren resultar d’interés.

En aquest enllaç es pot inscriure.

«Des de l’Ajuntament treballem per dur a terme diferents objectius, destacant el de fomentar la informació i la formació del teixit associatiu d’Alcoi. Per això i a través de l’Escola de Participació volem ajudar a les entitats de la nostra ciutat a tindre una millor formació en distints àmbits perquè així puguen dur a terme millor la seua activitat i faena. També donem suport i difusió a les iniciatives d’altres administracions com la Generalitat, que també aposta per la formació perquè entitats puguen desenvolupar la seua tasca de la manera més fàcil i més senzilla possible», ha indicat la regidora de Democràcia Participativa, Teresa Sanjuán.