El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina valora molt positivament l’acte que sobre la República : passat, present i futur, tingué lloc el passat dimecres a Alcoi. Al debat, intens i interessant, es va posar en valor el model polític republicà. Un model plè de contingut democràtic en contraposició a l’actual monarquia, imposada i no votada per la ciutadania.
Volem, que el parlar de república i de Memòria Històrica i democràtica, d’eixe de ser un tema tabú, que és faça pedagògia a les escoles, instituts i universitats, i així normalitzar i mostrar públicament la veritat, la informació correcta sobre la història i sobre el sistema polític republicà.
Al segle XXI necessitem avançar en drets democràtics i igualar-nos a aquells Estats de la UE amb els què, ara per ara, la diferència en valors democràtics en relació a l’Estat Espanyol és bastant notòria.
Al debat es va posar de manifest que patim deficiències democràtiques clares en temes judicials, legislatius, de mitjans de comunicació lliures no controlats pels grans poders mediàtics i de llibertat d’expressió ( encara és vigent l’anomenada » Ley Mordassa » ).
Des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, animem a les organitzacions polítiques, sindicals i civils, així com al conjunt de la ciutadania, a tirar endavant un projecte republicà, més participatiu, just i democràtic, i no quedar-nos ancorats en el model polític monàrquic del 1978.
Demanem a la societat, participar, parlar, debatre, negociar, i avançar per millorar la qualitat democràtica de L’Estat Espanyol des de la seua realitat plurinacional.
La ciutadania ha de poder decidir mitjançant referèndums quin model polític vol, sense haver de, com a passat a Catalunya, patir presó, exili o sancions econòmiques per exercir aquest dret democràtic bàsic en qualsevol democràcia real.
Recordar que, l’Exposició Artistes de l’Exili i la Lluita, estarà al Centre Cultural Mario Silvestre el que resta de juliol i els mesos d’agost i setembre.

Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, Alcoi 14 juliol 2021.