El passat diumenge 11 setembre, va ser un dia històric en paraules de Jaume alcalde de l’Alqueria, o que farà història. Al Museu de l’Alqueria d’Asnar, amb la sala plena de família, amics, veïns interessats a reivindicar la Memòria Democràtica i envoltats de cultura amb l’exposició obres d’artistes que van lluitar contra la dictadura i defensant la Democràcia i les Llibertats, «Artistes de l’Exili i la Lluita», que estarà exposada fins al dia 22 de setembre.
Aquest acte està dins de les activitats culturals de les festes de l’Alqueria d’Asnar, a l’acte es va homenatge a 5 represaliats i en especial a Vicente Torregrosa Prats que va ser alcalde en tot el període de la II República i la inauguració de l’exposició «Artistes de l’Exili i la Lluita» de la col·lecció de Norma Prats i Ardevinez.
L’Homenatge ha estat molt emotiu en les paraules del seu net Manolo Gisbert en especial, però tots els que van prendre la paraula, han ressaltat el reconeixement a les víctimes de ser persones honrades, exemple de la seua gestió revolucionària i avançada sent uns dels pobles a implantar polítiques socials, sempre sent defensors dels seus ideals i la legalitat de la II República i la Democràcia.
El company Joan Torregrosa ha presentat l’acte i ha ressaltat la seua habilitat a dirigir-nos unes paraules clares i encertades, abans de donar la paraula als components de la taula, va presentar la Unitat Didàctica «No Oblidem» que el Fòrum ha creat per introduir la Memòria Democràtica en l’àmbit comarcal a les aules.
Francesc Jover, destacant els valors i els drets humans de la República i insistin en la diferència entre República i dictadura, quins havien de ser condemnats, per Auxili a la Rebel•lió Militar, havien de ser els colpistes que van provocar la guerra i la dictadura i repressió sistemàtica a tots els no pensaven com ell. Demanat la col·laboració als pobles, amics i famílies, aportant documentació al Fòrum continue la seva tasca.
Manolo Gisbert, com diem anteriorment les seues paraules foren molt emotives, ressaltant el seu avi com un home bo i responsables en els seus ideals, patin la repressió, ell i la totalitat de la família com presó, exili del seu poble i haver de ser humiliat en moltes ocasions per voler tornar al seu lloc de treball a La Paperera. L’emoció va ser total en col·locar un àudio-vídeo de les paraules de la seua filla, Amparo Torregrosa.
Jaume Pascual, ressaltant als homenatjats la seua gestió com a exemple per a ell, recalcant que els dos alcaldes Demòcrates han estat Vicente i ell, insistint i explicar el sistema República i Democràcia contra la dictadura, la necessitat de seguir informant els veïns de la necessitat d’aquestes activitats sobre la Memòria Històrica i Democràtica, donant les gràcies a la Família de Vicente Torregrosa i al Fòrum pel seu treball tan necessari.
Luis Ardevinez, reivindique la cultura dins de la Memòria Democràtica, donant pas al contingut de l’exposició, amb la qual volem reconéixer la generositat d’artistes que es van comprometre amb la causa de la llibertat i la democràcia, lluitant contra la dictadura franquista i que de vegades van pagar amb presó i exili. Destacant algunes obres de Toni Miró, Sento Masia, Carme Jorques, Josep Renau, Rafael Alberti, etc. Entre les obres, l’última carta de Miquel Hernández que va escriure el poeta a la seua dona Josefina.
Recordant la possibilitat de fer alguna visita guiada dins de les dates que estarà exposada, fins al 22 de setembre.