·       Gràcies al projecte europeu de mobilitat Erasmus+, coneixeran l’antic camp d’extermini de Buchenwald (per on van passar 635 republicans espanyols).

·       Abans de l’experiència han hagut d’estudiar la història de l’ascens del nazisme i la II Guerra Mundial, i han compartit amb la resta del centre els seus aprenentatges.

El compromís de l’IES Andreu Sempere amb la Història i amb la memòria de les víctimes aquest curs va un pas més enllà. El 21-22 les alumnes del centre van viatjar al sud de França per seguir les passes dels exiliats espanyols fugint de la Guerra civil espanyola. I aquest curs, 22-23, coneixerem de primera mà l’horror nazi, passant una setmana (entre el 26 d’octubre i el 3 de novembre) a Buchenwald, l’antic camp d’extermini nazi prop de Weimar, a Alemanya.

Seran 17 alumnes de 4t de l’ESO i dos professores del departament de Geografia i Història qui es desplaçaran en el marc del programa europeu de mobilitat Erasmus+ (número de projecte 2021-1-ES01-KA121-SCH-000005789).

L’experiència serà possible gràcies al Projecte Buchenwald, que forma part de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. L’any passat ja ens va visitar Enric Garriga, membre del Comitè Internacional del camp i fill d’un dels deportats (Marcel·lí), i ens va presentar el seu magnífic llibre L’horitzó del mar de Buchenwald. El contacte ens ha permès organitzar el viatge al com on patiren reclusió 635 republicans espanyols víctimes alhora del franquisme i del nazisme.

El treball del centre, dels docents i dels alumnes, fa possible que any rere any, el projecte de l’institut en favor de la memòria vaja creixent. Som membres de la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més” i de la “Xarxa Educació i Memòria”. Dediquem una setmana tots els anys a recordar les víctimes i a aprendre sobre l’Holocaust i la Deportació. I ara, també, viatgem als llocs de la memòria.

A més, com activitat prèvia el grup d’alumnes han investigat per saber-ne més del lloc on aniran, des d’aspectes general com la història d’Alemanya i la seua geografia, fins a altres més relacionats amb els objectius de la visita: l’ascens del nazisme al poder, la situació de les minories socials a Alemanya i els camps de concentració (durant la II Guerra Mundial i en l’actualitat).