ARTCIULO DE JOSÉ ANTONIO TOMÁS ANDRÉS

A l’època romana ja n’hi havien, era molt freqüent servir-les als convits de les bodes i naixements. Pensaven que obsequiant amb peladilles als que es casaven, gaudirien d’èxit i bona fortuna al llarg de la seua vida; i que els recent nascuts gaudirien de bona salut i riquesa també. Però com aleshores encara no es coneixia el sucre, les presentaven banyades amb farina i mel. Quan va fer l’arribada el sucre és provable que les fabricaren els boticaris, (segons explica la llegenda) ja que eren ells els únics que tenien un permís reial per a comercialitzar-lo. Les peladilles a l’edat mitjana les consumien només els nobles i els aristòcrates, era un article de luxe que el guardaven en cofres decorats.

L’elaboració més seriosa de la peladilla, va començar a Espanya cap als anys 30 del segle XX. El promotor fou un decidit alcoià que li deien Emilio Reig Pastor que va montar una fàbrica dinàmica i pròspera ací a la ciutat d’Alcoi. Les peladilles són molt típiques a la Comunitat Valenciana i solen estar presents quan ve Nadal a totes les taules de les tendes i supermercats, on també es ven torró artesà de Xixona, és a dir, que están escampades per tot el territori nacional. Per l’estranger, no cal dir, a Italia li diuen confetto, a Grècia koufeta i a França dragée.

A dia de hui, a Alcoi, l’elaboració artesanal de la peladilla la fan des de “El Campanar” on també  rodueixen els pinyons i els torrats confitats, amb el mateix procediment. Les peladilles, a més a més d’ensucrades, també podem trobar-les amb xocolate, i xocolate amb llet. A les confiteries i pastisseries de “Dulces Hispania” és on s’encarreguen de la venta. Per últim, va un sonet que titule LA PELADILLA, que és un producte del qual podem estar devanits perquè principalment és originari d’Alcoi. Al primer vers veuran “empresonada” referit a quan està dins la closca.

 

LA PELADILLA

Al principi va estar empresonada,
després serà una joia nutrícia
i lluny, llunyíssim d’estar amargada;
la dolçor, el paladar acarícia.

L’ametla que amb el sucre està banyada
serà sempre vertadera delícia;
té una especial textura idolatrada
i per als banquets és una primícia.

La peladilla d’Alcoi fabulosa
que es fabrica de manera artesana
del seu origen estarà orgullosa.

És com una perla molt alcoiana,
i per a menjar-la és tan saborosa
que només mirant-la, t’entra la gana.